8
2008.07.14. 22:53
A torta 3 rtegbl ll: tszta+gymlcs+trkrm
1. tszta: ez egy omls tszta :17 dkg liszt, 9 dkg margarin, 5 dkg porcukor, csipet s, egy csapott teskanl stpor, egy tojssrgja. Ezeket gyors mozdulatokkal sszegyrjuk s 1-2 rra htben tesszk. Elre is meg lehet csinlni, st jl fagyaszthat. Ha nem llna ssze, egy-kt evkanl hideg vzzel segthetnk rajta.
2. Ha a tszta kicsit llt, elvesszk s kibleljk vele a stformnkat. (n egy szilikonos kb. 22 cm tmrj kerek tortaformban stm mindig.) Tepsiben is mkdik a dolog , a csatos forma szerintem egy kicsit cinkes, mert a trkrm lgyan kerl bele s fl, hogy kifolyik, de vglis meg lehet prblni, csak tenni kell al egy msik tepsit, hogy ha folyik abba folyjon, de ha lehet mindenkppen jobb egy zrt stforma. A lnyeg, hogy egyenletesen tertsk el a tsztt a forma aljn, nem kell peremet csinlni neki, mint a pitknek. n nem szoktam nyjtani, hanem kssel kisebb darabokra vgom s kzzel belenyomkodom a formba.Nekem gy egyszerbb, mert nem vagyok oda a nyjtsrt. Ha ksz , villval megszrklom, hogy gz azokon a lyukakon jjjn ki, ne ppostsa fel nagyon a tortalapunkat.
3. Stben kb. 5-8 percig elstm, nem kell, hogy sznt kapjon, csak ha hozzrsz, mr ne legyen teljesen nyers tszta rintse. Ha kivetted, azonnal kend le felvert tojsfehrjvel ( maradt az omls tsztnl), mert ez rszrad s nem engedi majd t a rkerl gymlcslevet s gy nem zik t a tszta.
4. Ha megszradt a tojsfehrje, egyenletesen tertsd r a gymlcst. (n fagyasztott ribizlit hasznltam), szerintem mg a mlnval is finom lehet.
5. Vgl jhet r a trkrm:
2 trt, 5 kanl grzzel, 20 dkg cukorral, 1 vanlis cukorral s a ngy tojssrgjval robotgppel egyenletesre kikevernk, ha ksz vatosan hozzforgatjuk a habb vert 4 tojsfehrjt.
Az elksztett alapra ntjk, azutn stben, kislngon stjk kb. 1 ra hosszig, fontos a kislng, mert a trkrm elg vastag lesz, legyen ideje tslni, amikor az oldala s a szle aranybarna akkor j.
Ha megslt a formban hagyjuk kihlni, mert melegen trik, utna vatosan tlcra bortjuk s vkonyan megporcukrozzuk
|