Sts-fzs : Nagymama feketeerd-tortja |
Nagymama feketeerd-tortja
Nagymama feketeerd-tortja
A piskthoz: 8 tojs, 8 evkanl cukor, 7 evkanl liszt, 1 evkanl kaka, 2 kshegynyi fahj A tltelkhez: 1 liter meggybeftt, 2 evkanl cukor, 2 csomag piros zselatin A tejsznhez: 1 liter httt habtejszn, 3 teskanl cukor, 3 csomag habfixl
Elkszts: Piskta tszta: A tojsfehrjt habnak felverjk, ha kemny, a cukrot belekeverjk, tovbb verjk, mg jra kemny lesz. Hozzadjuk a tojsok srgjt, tovbb verjk kb. 2 percig. A lisztben a kakat s a fahjat elkeverjk. Vgl lazn belekeverjk a tojshabba a megkevert lisztet. (A tortaformt vagy ki kell vajazni, vagy pedig stpapirral ki kell blelni.) Elmelegtett stben kb. 20-30 percig (un. tprbig) stjk 180 fokon. A pisktt, ha mr kihlt, hrom rszre vgjuk. A tltelkhez a meggybefttet leszrjk. (A levt felfogjuk!) A levt a 2 kanl cukorral s a tortazselatinnal elkeverjk, majd srre fzzk. A tzhelyrl levve belekeverjk a meggyet. Tejsznhez a cukrot belekeverjk a habtejsznbe, s flig felverjk. Ekkor hozzadjuk a 3 csomag habfixlt. Tovbb verjk, kemnyre. sszellits: Az els rteg pisktra rkenjk a tltelk felt, majd arra r a felvert tejsznhab kb. 1/4 rszt. Ezutn kvetkezik a msodik rteg piskta, rkenjk a tltelk msodik felt, majd arra r a felvert tejsznhab kb. 1/4 rszt, majd a tetejre kerl a harmadik rteg piskta. A maradk tejsznnel bevonjuk a tortt. Dszts: zls szerint. Meggy, csokireszelk vagy csokidara (mbr nlunk az utbbi nem vlt be, mert tl van destve).
|